Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Technologie moci aneb demokracie koryt

Doslova v přímém přenosu (avšak nikoli ze zákulisí) dnes můžeme sledovat výsledky povolebních vyjednávání v krajích o obsazení klíčových postů zdejší moci (lidově řečeno tzv. krajských koryt).

Probíhají jako obvykle podle vzoru „zvolili jste koho jste chtěli a my zvolení si teď uděláme, co chceme my!“

Zaujala mě v této souvislosti například nedávná zpráva (zde) z Královéhradecka (jde o ukázkový příklad), jak povolební vyjednávání mohou celý výsledek voleb otočit o 180°, a to naprosto bez jakéhokoli ohledu na přání voličů. V kraji ve volbách sice drtivě zvítězilo ANO (pro objasnění - tento článek není o jeho podpoře), ale jak se zdá, nakonec skončí v krajské opozici, jakoby volby prohrálo.

Není to ojedinělý případ. Volební zákon něco takového nejenže umožňuje, ale dokonce tomu i přímo nahrává. Po volbách již totiž rozhodují (v různých zákulisních jednáních) nikoli voliči, ale pouze jednotliví zvolení poslanci a jejich stranické sekretariáty. A ti se mohou dohodnout dle svého a jak chtějí, a to naprosto nezávisle na tom, co před volbami slibovali voličům ve svých programech.

A rovnou tady zapomeňte na nějakou přímou volbu hejtmanů či starostů! O čem by se potom po volbách kupčilo a vyjednávalo, že! Politici přece nejsou žádní hlupáci, aby se této své moci (a korupčního potenciálu) sami dobrovolně zbavili.

Takže se najednou (a nejednou) zázračně nachází tzv. „průsečík“ mezi volebními programy dříve naprosto neslučitelných a názorově diametrálně odlišných politických stran či hnutí, jen aby se nějak navenek obhájilo, proč se zrovna oni po volbách tak překvapivě dohodli na spolupráci a vzájemné podpoře. Najednou se zjišťuje, že je vlastně úplně jedno, že se mezi sebou sice v drtivé většině věcí a názoru naprosto rozcházejí. Ale protože se navenek shodují na nějaké marginálii (např. na tom , že „vodovod v nějaké ulici je opravdu třeba opravit“ nebo tak něco ...), tak hned „je ruka v rukávu“ a účel světí prostředky!

Tím skutečným účelem takové dříve naprosto nepředpokládané a proto nepochopitelné povolební spolupráce je přitom samozřejmě jen a pouze společná dohoda na obsazení klíčových postů a koryt! Cokoli ostatního, co voliče zajímá nejvíc a proč vlastně k volbám šli – tedy co se bude v krajích v dalších 4 letech dít, prosazovat a budovat, je v zásadě nepodstatné. Pokud se totiž nebude z toho, co bylo naslibováno, dít vůbec nic, bude to vždy jen a pouze „vinou ostatních a vinou nedostatečné síly mandátu“! Prostě – „je nám líto, ale nebylo síly zrova tuto věc prosadit a realizovat“ – lidé zapomeňte! Jak jednoduché!

Takže se ptám, podle čeho a co vlastně lidé v demokratických a svobodných volbách mají volit?

Měli by především volit podle toho, co jim kandidáti ve svých volebních programech nabízejí a co je jim z toho nejbližší a co chtějí, aby se po volbách uskutečnilo. Ale, jak je vidět, taková volba může být ošidná, protože ani drtivý vítěz voleb nemůže absolutně zaručit, že jeho volební program bude nejenže naplněn, ale vůbec jakkoli respektován.

Daleko více jsou proto volby o jednotlivých lidech a jejich svědomí, jak naloží po volbách se svým získaným mandátem od voličů. Zda tyto voliče (až jejich hlasy budou mít a dál je budou potřebovat až někdy v příštích volbách za 4 roky) a jejich skutečnou většinovou vůli a přání zradí, či nikoli.

Ovšem taková technologie moci není ničím jiným, než demokracií osobních koryt, která může prospívat jedině několika vyvoleným jedincům a jejich známým. My ostatní obyčejní smrtelníci (voliči) jsme za současného stavu tady jen v roli mouřenínů, kteří odvolili a kteří zase mohou na další 4 roky někam odejít. 

(Ale abych nekončil tak negativisticky, dovolím si na závěr vzpomenout na jeden známý citát Winstona Churchilla, který zhruba zní: "Demokracie je nejhorší způsob vládnutí, ale bohužel neznáme lepší způsob!")

Autor: Luděk Mazurek | pátek 14.10.2016 11:38 | karma článku: 23,17 | přečteno: 516x
  • Další články autora

Luděk Mazurek

Můžeme být na našeho nového prezidenta hrdí a pyšní?

Přímá volba prezidenta se více či méně dotýká úplně každého z nás. Vypadá to v této souvislosti v poslední době tak, že jsme zemí se spoustou lidí plných nespokojenosti, lidí se smíšenými pocity studu, odporu, zloby i nenávisti.

26.1.2023 v 11:38 | Karma: 7,69 | Přečteno: 101x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Veřejná novinářská štvanice, kriminalizace a ostouzení lidí jako v komunismu 50. let!

Právo demonstrovat a vyjadřovat veřejně své názory patří neoddělitelně k demokracii. Avšak kriminalizování a veřejné ostouzení demonstrujících lidí s otevřenou výzvou k jejich zavírání - to patří do fašismu a komunismu!

28.9.2022 v 20:33 | Karma: 44,28 | Přečteno: 2465x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Ústava a Listina základních lidských práv a svobod je u nás pro vybrané lidi cárem papíru

Pokud by mně někdo před 30 lety řekl, že se k nám beztrestně vrátí bezpráví a praktiky komunismu 50. let minulého století a že pro vybrané nadřazené lidi se stane naše Ústava a Listina pouhým cárem papíru, tak bych tomu nevěřil.

5.4.2022 v 11:05 | Karma: 40,17 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Kde byla BIS před 7 lety?!

Podle slov premiéra Babiše naše BIS odvedla vynikající práci, když dnes po 7 letech odhalila děsivou pravdu - výbuchy muničních skladů ve Vrběticích mají na svědomí ruští agenti a jde tedy o akt mezinárodního terorismu a války!

18.4.2021 v 9:23 | Karma: 39,55 | Přečteno: 1651x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Blokování účtů na veřejných serverech a cenzura.

Dne 16.12.2020 jsem na svém zdejším blogu napsal článek s názvem "Jsme znovu před rokem 1989? Kde je svoboda a demokracie, po které jsme tehdy volali?", ve kterém jsem popisoval současnou tvrdou cenzuru na Novinkách.cz.

17.1.2021 v 9:52 | Karma: 39,62 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2295x
Zajímám se o dění ve společnosti a mnohé věci mně připadají absurdní a nehodné 21. století. Nemám rád lživé zpravodajství a komentáře, politickou korektnost a pokrytectví a rád otevřeně nazývám věci pravými jmény.

Píšu jen tehdy, pokud mě něco skutečně "nadzvedne".

Seznam rubrik