Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nekorektní kabaret „Ovčáček čtveráček“ – lejno na podrážce bot skutečných divadelníků!

Údajně to měl být jen krátký divadelní satirický protest proti jednání politiků z posledních dnů, který divadelníci hodlali zahrát nad rámec sezóny jen v premiéře 6. listopadu a poté v derniéře 17. listopadu. 

Nakonec si prý lidé vyžádali přidání dalších pěti repríz. A ještě před samotným uvedením nekorektního kabaretu „Ovčáček čtveráček“ už údajně žádalo o hostování ve svých městech řada dalších divadel.

To mě vážně zaujalo.  

Máme svobodu slova a divadelníci přece mohou a také angažovaně reagují na dění ve státě!  A měří-li všem stejným metrem, pak je to naprosto  v pořádku! Se zvědavostí sobě vlastní jsem proto zhlédnul několik vybraných a zveřejněných ukázek z tohoto divadelního vystoupení. Docela jsem se i těšil. Jsme přece zemí, kde břitká divadelní satira má již od dob Voskovce a Wericha obrovskou tradici a také kvalitu!

A co jsem uviděl?

Pro to jsem hledal dost dlouho slova, která by to mohla popsat. V každém případě jde o doposud nevídané a výjimečné „divadlo“. Nakonec, o co tady jde a jak to vypadá, to posuďte na několika vybraných ukázkách sami (ukázky z představení jsou například – zde).   

Vyberu tady jen pár příkladů z tohoto divadelního „díla“, které ve mně opravdu zanechaly „hluboký dojem“.  Uvádím k tomu vždy krátkou vybranou citaci z představení (omlouvám se za některé výrazy, ale citace je citace) a k ní pak pod ní můj krátký komentář:

Rektální šplhání česko-čínský prdelolez - to je směr kam nechceme - kdo jen chceš, sám si tam vlez!“

Chápu, že naši herci nemají zájem učit se čínsky, ale co když obchodní vztahy s Čínou dají práci tisícům našich lidí, kteří zahraniční obchod, který je živí, nepovažují za „rektální prdelolez“. Ani vůči Číně, ani vůči Německu, USA, ani vůči jakékoli jiné zemi!

Paní Bradyová: „Promiňte, promiňte, nerozumím tomu, o George se bojím, promiňte, promiňte, že už chci jet domů, nechci aby zemřel v týto připosraný zemi!

To mě opravdu vyloženě znechutilo! Jde snad o skutečný vztah našich rádoby hereckých elit k naší zemi? Je Česko pro ně zemí  „připosranou“ a vůbec se nestydí toto zdůraznit! Také se vám z toho dělá zle, jako mně?!

Docela by mě zajímalo, jestli něco takového skutečně paní Bradyová řekla. Pokud ano, pak to o mnohém svědčí, ale já o tom opravdu pochybuji. Pokud ne (a já si opravdu nedovedu představit, že by paní Bradyová přijela s manželem do naší „připosrané“ země převzít „připosraná“ ocenění od našich „připosraných" univerzit …. atd.), pak bych skutečně doporučoval paní Bradyové, aby tyto divadelníky žalovala za skutečně nechutné a odporné zneužití a poškození svého jména a pověsti!

A co my, diváci?! Máme se snad smát či dokonce tleskat tomu, že někdo takto nejsprostšími slovy veřejně ostouzí naši zemi a říká tomu „satira“? Vážně? Opravdu? Pokud ano, tak tedy beze mě!

Ateistický prezident nevyznamenal Žida, protože se křesťan sešel s budhistou!

Marně hledám smysl této rádoby satirické narážky. Proč divadelníci tady dávají do souvislosti náboženská vyznání jednotlivých aktérů? Jakou to má, pro všechno na světě, souvislost mezi sebou a s neudělením nějakého státního vyznamenání!? Tedy kromě možného rozeštvávání a šíření nenávisti mezi stoupenci rozdílných náboženství či ateismem.

Pak je tam také třeba "břitké" totální zesměšnění vyznamenaného hereckého kolegy Daniela Hůlky, a to parodickým zpěvem jeho písně „Jsi můj pán“ ve zjevné narážce na jeho údajný nějaký "patolízalský" vztah k prezidentu Zemanovi.

Takové doslova ostouzení kolegy herce a zpěváka, který tím, že vyznamenání z rukou prezidenta Zemana naopak "statečně" ostentativně neodmítl a dokonce se odvážil ho osobně převzít, je podle mě daleko za hranou jakéhokoli přijatelného a slušného jednání a je ukázkou skutečně odporné štvanice celé současné „kulturní fronty“, která se při ní opravdu neštítí vůbec ničeho – tedy ani dehonestace jejich vlastního kolegy v branži! Opravdu mně to připomíná doslova „komunistické třeštění“ z dob hluboké totality, kdy „nikdo nesměl vybočovat z jediné přípustné stanovené a vytyčené názorové řady, jinak bude veřejně zostuzen a zničen“! V dnešní době se zřejmě neodpouští být hercem či zpěvákem s vlastním odlišným názorem na cokoli (natož pak, nedej Bože, "obyčejným člověkem" majícím svůj vlastní názor!).

Atd.

Nebudu to víc protahovat. Prostě a jednoduše neviděl jsem nic, než smršť absolutní herecké a divadelnické ubohosti, malosti a sprostoty! 

Co k tomu ještě říct? Řeknu to za sebe ve vší možné slušnosti asi takto:

Vytvářet ubohost, vydávat ji za satiru či kabaret a nutit lidi smát se takové ubohosti je velmi snadné. Je to ale něco diametrálně odlišného, než co až doposud vždy dělali skuteční herečtí velikáni naší divadelní scény a kultury (mimochodem navíc také i v době, kdy něco takového bylo velkou odvahou), kteří nutili lidi přemýšlet a naopak pomocí smíchu a satirické nadsázky dokázali tvrdě kritizovat společenské nešvary i stav politiky v naší zemi.

Skutečným divadelníkům - počínaje třeba Voskovcem a Werichem a konče třeba Šimkem s Bubílkovou (pořad „S politiky netančím“),  patří všechna čest, úcta i obdiv.

Jim ano!

Ale divadelníci současného politického nekorektního kabaretu „Ovčáček čtveráček“ jim nesahají ani po kotníky. Připomínají mně spíš nechutné lejno přilepené na podrážce skutečných kumštýřských bot.  

 

Autor: Luděk Mazurek | pondělí 7.11.2016 18:00 | karma článku: 48,10 | přečteno: 15547x
  • Další články autora

Luděk Mazurek

Můžeme být na našeho nového prezidenta hrdí a pyšní?

Přímá volba prezidenta se více či méně dotýká úplně každého z nás. Vypadá to v této souvislosti v poslední době tak, že jsme zemí se spoustou lidí plných nespokojenosti, lidí se smíšenými pocity studu, odporu, zloby i nenávisti.

26.1.2023 v 11:38 | Karma: 7,69 | Přečteno: 101x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Veřejná novinářská štvanice, kriminalizace a ostouzení lidí jako v komunismu 50. let!

Právo demonstrovat a vyjadřovat veřejně své názory patří neoddělitelně k demokracii. Avšak kriminalizování a veřejné ostouzení demonstrujících lidí s otevřenou výzvou k jejich zavírání - to patří do fašismu a komunismu!

28.9.2022 v 20:33 | Karma: 44,28 | Přečteno: 2465x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Ústava a Listina základních lidských práv a svobod je u nás pro vybrané lidi cárem papíru

Pokud by mně někdo před 30 lety řekl, že se k nám beztrestně vrátí bezpráví a praktiky komunismu 50. let minulého století a že pro vybrané nadřazené lidi se stane naše Ústava a Listina pouhým cárem papíru, tak bych tomu nevěřil.

5.4.2022 v 11:05 | Karma: 40,17 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Kde byla BIS před 7 lety?!

Podle slov premiéra Babiše naše BIS odvedla vynikající práci, když dnes po 7 letech odhalila děsivou pravdu - výbuchy muničních skladů ve Vrběticích mají na svědomí ruští agenti a jde tedy o akt mezinárodního terorismu a války!

18.4.2021 v 9:23 | Karma: 39,55 | Přečteno: 1651x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Blokování účtů na veřejných serverech a cenzura.

Dne 16.12.2020 jsem na svém zdejším blogu napsal článek s názvem "Jsme znovu před rokem 1989? Kde je svoboda a demokracie, po které jsme tehdy volali?", ve kterém jsem popisoval současnou tvrdou cenzuru na Novinkách.cz.

17.1.2021 v 9:52 | Karma: 39,62 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:25

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2295x
Zajímám se o dění ve společnosti a mnohé věci mně připadají absurdní a nehodné 21. století. Nemám rád lživé zpravodajství a komentáře, politickou korektnost a pokrytectví a rád otevřeně nazývám věci pravými jmény.

Píšu jen tehdy, pokud mě něco skutečně "nadzvedne".

Seznam rubrik