Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme znovu před rokem 1989? Kde je svoboda a demokracie, po které jsme tehdy volali?

V poslední době jsem opakovaným svědkem naprosto otřesných praktik tvrdého a svévolného cenzurování jakýchkoli veřejných diskuzí pod internetovými články. A pravděpodobně nebudu sám.

V poslední době jsem si například „všiml“ skutečnosti nových zavedených praktik tzv. „Nových diskuzí“ na serverech tzv. „rodiny Seznam“. Zřejmě zde byly zavedeny ve snaze tyto diskuze pokud možno „zkulturnit“ a zbavit skutečně nežádoucích obsahů (jako např. sprostoty, napadání, šíření nenávisti, apod.). Nic proti takovému možnému záměru.

Ovšem stalo se zde dle mých zkušeností bohužel něco poněkud jiného. Tyto diskuze totiž jsou nově zcela svévolně doslova „řízeny“, a to s  prokazatelně a evidentně úplně jiným dopadem a cílem. A to – připustit v nich (a zdá se, že čistě dle libovůle řídícího diskuzí (tedy „cenzora“) a jeho vlastního názorového zaměření, či ještě hůře - v rámci plnění nějakých jemu zadaných pokynů) jen a pouze ty „jedině správné a přípustné“ názory a cokoli jiného zde okamžitě mazat. Tedy – vždy ponechávat jen jednostranně zaměřené, a tedy „přípustné“ názory. A pokud to nepomůže, pak okamžitě vždy zablokovat diskuzi celou.

Za všechny (je jich mnohem víc) uvedu jen jeden příklad z dnešního dne 16.12.2020:

Na Novinkách.cz byl zveřejněn článek s názvem - „Otec při hádce upustil z okna měsíční holčičku. Odsedí si 18 let za vraždu“. 

V něm bylo k událostem a soudu tohoto otřesného zločinu vraždy nemluvněte mimo jiné uvedeno (doslovná citace z uvedeného článku):

 „Muž u soudu vyrukoval s obhajobou, v níž se vlastně pokoušel svést vinu na své okolí. Tvrdil, že v rodině jej nikdo neměl rád, že to měl těžké kvůli tomu, že je Rom a že vyrůstal v dětském domově. Soud ale něco takového rezolutně odmítl.“ 

Napsal jsem pod tento článek svůj názor, že považuji za hrozné, pokud se někdo takto cíleně vůbec pokouší obhajovat a dosáhnout nižšího trestu za spáchaný zločin, a to evidentně s poukázáním na to, že je Rom! A dál jsem již jen napsal, že tuto uvedenou skutečnost ani samotný zločin nebudu dál komentovat.

Okamžitě mně byl můj příspěvek opakovaně smazán (což se vždy děje bez udání důvodů a zcela dle libovůle cenzora) a během 5 minut (aniž by k tomu byl jakýkoli relevantní důvod) byla celá diskuze zablokována s obligátním odůvodněním, že:

Tato diskuze obsahovala velké množství příspěvků, které nepatří do slušné, věcné a kultivované diskuze. Z tohoto důvodu byla uzavřena.

Tak se ptám:

Je snad u nás častým a přijatelným jevem jakýsi dvojí přístup k Romům a ostatním „neRomům“, když v těžké trestní věci je u soudu otevřeně vyrukováno (zde tedy naštěstí neúspěšně) s takovou obhajobou?  A nesmí se o tom veřejně vůbec mluvit?

Ale zpět k jádru věci - Jsou snad zakázány jakékoli veřejné diskuze o takových či podobných naprosto nepřijatelných jevech, kterých jsme bohužel svědky a které doslova zamořují naši společnost? Nesmí se znovu veřejně říkat pravda a psát naprosto slušné názory a poukazovat na nepřijatelné věci?

My starší jsme něco takové už zažili. Jsme snad znovu před rokem 1989?! Znovu o přípustnosti názorů veřejně a svévolně rozhodují samotní vybraní a náležitě „instruovaní“ anonymní a nepostižitelní cenzoři, kteří dle vlastní libovůle stanovují, co je veřejně přípustné a co není, řídí korigují veřejné názory a trestají lidi za jimi vyslovené jiné „nekonformní“ názory?

Dle Sbírky platných předpisů České republiky (Č. předpisu 2/1993 Sb.) je přitom LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD součástí ústavního pořádku České republiky.

A dle jejího  Čl. 17 výslovně platí, že:
(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
(2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
(3) Cenzura je nepřípustná.

Jde tedy o naprosto nepřijatelnou věc! Nikde nevidím žádnou výjimku, že by na veřejně přístupných internetových soukromých serverech naše Ústava a Listina neplatily.

Kam jsme se to dostali? K čemu je to dobré? Komu něco takového může sloužit a imponovat a proč vlastně? A hlavně - kde jsou hranice takto manipulovaného veřejného mínění a názorů lidí?

Je mně velmi líto, ale pro návrat něčeho takového jsem v roce 1989 na náměstích rozhodně nestál a klíči nezvonil!

Autor: Luděk Mazurek | středa 16.12.2020 12:33 | karma článku: 39,98 | přečteno: 1567x
  • Další články autora

Luděk Mazurek

Můžeme být na našeho nového prezidenta hrdí a pyšní?

Přímá volba prezidenta se více či méně dotýká úplně každého z nás. Vypadá to v této souvislosti v poslední době tak, že jsme zemí se spoustou lidí plných nespokojenosti, lidí se smíšenými pocity studu, odporu, zloby i nenávisti.

26.1.2023 v 11:38 | Karma: 7,69 | Přečteno: 101x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Veřejná novinářská štvanice, kriminalizace a ostouzení lidí jako v komunismu 50. let!

Právo demonstrovat a vyjadřovat veřejně své názory patří neoddělitelně k demokracii. Avšak kriminalizování a veřejné ostouzení demonstrujících lidí s otevřenou výzvou k jejich zavírání - to patří do fašismu a komunismu!

28.9.2022 v 20:33 | Karma: 44,28 | Přečteno: 2465x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Ústava a Listina základních lidských práv a svobod je u nás pro vybrané lidi cárem papíru

Pokud by mně někdo před 30 lety řekl, že se k nám beztrestně vrátí bezpráví a praktiky komunismu 50. let minulého století a že pro vybrané nadřazené lidi se stane naše Ústava a Listina pouhým cárem papíru, tak bych tomu nevěřil.

5.4.2022 v 11:05 | Karma: 40,17 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Kde byla BIS před 7 lety?!

Podle slov premiéra Babiše naše BIS odvedla vynikající práci, když dnes po 7 letech odhalila děsivou pravdu - výbuchy muničních skladů ve Vrběticích mají na svědomí ruští agenti a jde tedy o akt mezinárodního terorismu a války!

18.4.2021 v 9:23 | Karma: 39,55 | Přečteno: 1651x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Blokování účtů na veřejných serverech a cenzura.

Dne 16.12.2020 jsem na svém zdejším blogu napsal článek s názvem "Jsme znovu před rokem 1989? Kde je svoboda a demokracie, po které jsme tehdy volali?", ve kterém jsem popisoval současnou tvrdou cenzuru na Novinkách.cz.

17.1.2021 v 9:52 | Karma: 39,62 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2295x
Zajímám se o dění ve společnosti a mnohé věci mně připadají absurdní a nehodné 21. století. Nemám rád lživé zpravodajství a komentáře, politickou korektnost a pokrytectví a rád otevřeně nazývám věci pravými jmény.

Píšu jen tehdy, pokud mě něco skutečně "nadzvedne".

Seznam rubrik