Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můžeme být na našeho nového prezidenta hrdí a pyšní?

Přímá volba prezidenta se více či méně dotýká úplně každého z nás. Vypadá to v této souvislosti v poslední době tak, že jsme zemí se spoustou lidí plných nespokojenosti, lidí se smíšenými pocity studu, odporu, zloby i nenávisti.

Jsou samozřejmě taky lidé, kteří podporují svého vyvoleného kandidáta a nic je nemůže od jejich přesvědčení a volby odradit a nakonec i lidé lhostejní, kterým je to v podstatě jedno.

V každém případě je dnes bohužel zřejmé, že ať již v této nové volbě bude prezidentem zvolen kterýkoli ze zbývajících kandidátů, nikdy se podle mě respektovaným a všeobecně uznávaným prezidentem nestane a nemůže stát. Vždy tady budou statisíce zklamaných a nespokojených lidí, kteří po dobu dalších 5 let svého nového prezidenta nikdy za hlavu státu ve svém srdci neuznají a nebudou si ho vážit - protože předtím volili druhého kandidáta.

A nejen proto. Bohužel i ze zcela objektivního důvodu, pro který není možné, abychom na nového prezidenta (ať již bude zvolen kterýkoli z obou posledních kandidátů) mohli být skutečně hrdí a pyšní.  

Ano, lze namítat, že dokonalý a pro všechny přijatelný kandidát na prezidenta neexistuje. Přesto ale je velký rozdíl mezi volbou toho nejlepšího z přijatelných kandidátů a volbou jakéhosi „menšího zla“ ze dvou absolutně nepřijatelných kandidátů!

Pan Pavel i pan Babiš bohužel jsou ztělesněním a nositeli tak hlubokého názorového rozdělení naší země, jaké tady snad ještě nikdy nebylo. Každý z nich reprezentuje zcela jiný názorově nesmiřitelný tábor lidí, což můžeme vidět dnes a denně na sociálních sítích i venku na náměstích a v ulicích plných nenávisti, útoků a zloby. A možná se lidé v této věci neshodnou dokonce ani v soukromí v samotných rodinách.

Jakékoli otřepané fráze těchto kandidátů, že by údajně „chtěli být a budou“ prezidentem všech lidí, nebo že se údajně pokusí náš národ jakkoli „spojovat“, jsou tady naprostou lží a pouhou iluzí. Opak je pravdou a tito poslední dva zbývající kandidáti náš národ ve skutečnosti jen stále více a nesmiřitelněji rozdělují a jako prezidenti ho budou i nadále rozdělovat ještě mnohem víc. Už nyní je to možné vidět na množství sprostých transparentů urážejících oponenty, na vyřvávání davů na ulicích a na různých dehonestujících vystoupeních. Tedy na věcech, které tito kandidáti vůbec dostatečně neodsoudili a jeden z nich dokonce v televizní předvolební super debatě prohlásil něco v tom smyslu, že si takovou nenávist jeho protivník zasloužil a za takové sprosté útoky si vlastně může sám (Pan Pavel k výhradám pana Babiše na skutečně sprosté veřejné útoky a napadání jeho předvolebních akcí ze strany stoupenců pana Pavla řekl doslova - "Zasel jste vítr a sklízíte bouři"). 

Pokud už nyní jsme takto nesmiřitelně rozděleni a chybí jakýkoli vzájemný respekt a slušnost, až se jeden z nich stane prezidentem, žádné uklidnění zřejmě nenastane a situace bude nejspíš ještě daleko horší.

Dnešní rozhodování mezi panem Pavlem a panem Babišem není volbou toho lepšího a pro funkci prezidenta (tj. hlavy státu a nejvyššího reprezentanta naší země a našich lidí) vhodnějšího z nich. Daleko více představuje mnou již zmíněnou volbu „menšího zla“ – tedy volbu cíleně negativně směřovanou proti druhému z uvedených kandidátů (tzn. "hlavně aby se nestal prezidentem ten druhý"). A daleko více představuje boj o moc, než snahu nabídnout a dosáhnout co možná nejlepší reprezentace naší země a národa.

V jednom jsou však oba tito kandidáti naprosto stejní a není mezi nimi žádný rozdíl. Jak jsem již zmínil, na funkci prezidenta podle mě není přijatelný ani jeden z nich! Prezidentem by totiž měl být člověkem, kterého by si lidé mohli (když už ne pro nic jiného, tak) pro jeho charakter a čistý štít vážit i v případě, že ho sami nevolili. Měl by to být člověk, na kterého bychom obecně mohli být hrdí a pyšní, protože je osobou reprezentující celý národ.

Můžeme se však v těchto volbách, vzhledem k minulosti obou zbývajících kandidátů něčeho takového dočkat? 

Oba dva mají za sebou jejich zcela dobrovolný a vědomě kariéristický vstup do KSČ před rokem 1989, znamenající mimo jiné odsouhlasení okupace naší země vojsky Varšavské smlouvy - což zejména u vojáka z povolání pana Pavla je naprosto neodpustitelným morálním prohřeškem. Podle mě něco takového je oba nepochybně a naprosto jednoznačně diskvalifikuje z jakékoli kandidatury na prezidenta naší země!

Je mně líto, ale pokud se i přesto oni sami dnes nestydí o funkci prezidenta ucházet, jen tím potvrzují jejich vlastní, pouze kariéristický a tedy zcela nepřijatelný charakter a ukazují naprostou ztrátu své vlastní soudnosti, svědomí a morálního cítění. Tedy - bohužel svou absolutní nepřipravenost a nemožnost se jakýmkoli dobrým a respektovaným prezidentem opravdu stát. 

V každém případě proto bohužel není možné, abychom dnes na takového prezidenta mohli být všichni hrdí a pyšní.

Pane Pavle, pane Babiši!

Nemůžete nevidět (či dělat, že nevidíte), že dnešní volba a rozhodování mezi Vámi dvěma není žádným „svátkem demokracie“, ale že pro řadu lidí je naopak doslova nesmírně traumatizující věcí a zážitkem, který nemá a nemůže mít dobré řešení a nemůže být ani žádným dobrým vkladem do budoucna.

Ani jeden z Vás totiž dle mého názoru nemůže být prezidentem, kterého bychom si mohli všichni vážit a kterého tolik potřebujeme mít.

 (Tento blog je mým osobním názorem a vyjádřením k současné situaci volby nového prezidenta.) 

Autor: Luděk Mazurek | čtvrtek 26.1.2023 11:38 | karma článku: 7,69 | přečteno: 101x
  • Další články autora

Luděk Mazurek

Veřejná novinářská štvanice, kriminalizace a ostouzení lidí jako v komunismu 50. let!

Právo demonstrovat a vyjadřovat veřejně své názory patří neoddělitelně k demokracii. Avšak kriminalizování a veřejné ostouzení demonstrujících lidí s otevřenou výzvou k jejich zavírání - to patří do fašismu a komunismu!

28.9.2022 v 20:33 | Karma: 44,28 | Přečteno: 2465x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Ústava a Listina základních lidských práv a svobod je u nás pro vybrané lidi cárem papíru

Pokud by mně někdo před 30 lety řekl, že se k nám beztrestně vrátí bezpráví a praktiky komunismu 50. let minulého století a že pro vybrané nadřazené lidi se stane naše Ústava a Listina pouhým cárem papíru, tak bych tomu nevěřil.

5.4.2022 v 11:05 | Karma: 40,17 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Kde byla BIS před 7 lety?!

Podle slov premiéra Babiše naše BIS odvedla vynikající práci, když dnes po 7 letech odhalila děsivou pravdu - výbuchy muničních skladů ve Vrběticích mají na svědomí ruští agenti a jde tedy o akt mezinárodního terorismu a války!

18.4.2021 v 9:23 | Karma: 39,55 | Přečteno: 1651x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Blokování účtů na veřejných serverech a cenzura.

Dne 16.12.2020 jsem na svém zdejším blogu napsal článek s názvem "Jsme znovu před rokem 1989? Kde je svoboda a demokracie, po které jsme tehdy volali?", ve kterém jsem popisoval současnou tvrdou cenzuru na Novinkách.cz.

17.1.2021 v 9:52 | Karma: 39,62 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Jsme znovu před rokem 1989? Kde je svoboda a demokracie, po které jsme tehdy volali?

V poslední době jsem opakovaným svědkem naprosto otřesných praktik tvrdého a svévolného cenzurování jakýchkoli veřejných diskuzí pod internetovými články. A pravděpodobně nebudu sám.

16.12.2020 v 12:33 | Karma: 39,98 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2295x
Zajímám se o dění ve společnosti a mnohé věci mně připadají absurdní a nehodné 21. století. Nemám rád lživé zpravodajství a komentáře, politickou korektnost a pokrytectví a rád otevřeně nazývám věci pravými jmény.

Píšu jen tehdy, pokud mě něco skutečně "nadzvedne".

Seznam rubrik