Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Jsem rodem Moravan, jsem národem Čech," prohlašoval o sobě František Palacký jako přesvědčený stoupenec "národa v Čechách i na Moravě jednotného."

0 0
možnosti
Foto

Nechte té agitace.

Češi prostě nikdy nebudou hrdi na to, že jsou Češi. Tomu je nenaučily historické souvistlosti a vývoj státnosti I národního sebevědomí od porážky na Bílé hoře.

Češi jsou národem přežívačů režimů. A dodejme, že skvělým

Zato v tom vašem článku už chybí jenom proklamace o holubičí povaze.;-)

0 1
možnosti

Já bych tak ostentativně Čechy nepohrdal. Znám dost Čechů hrdých na svou minulost, na svou vlast, na jazyk a na vše, čeho Češi dosáhli. Řadím se k nim.

Nezobecňujte, prosím.

0 0
možnosti

Dovoluji si upozornit pana Mazurka na jednu skutecnost. Spoustu Moravanu stve, ze v dotazniku neni uvedena narodnost moravska a aby ji mohli uvest museli to napsat do rubriky "jine". Osobne se domivam, ze z tech neuvedenych 25% byla spousta takto zklamanych Moravanu. Cesi ve sve protimoravanske ignoranci zasli tak daleko, ze nektery z ministru (nepamatuju jmeno) protestoval u Slovaku protoze u nich narodnost moravska uvedena je. Zrovna tak se citi spousta Slezanu-Slonzaku. Pevne verim, ze obnovenim zemskeho zrizeni tri historickych zemi by se spousta veci zlepsila, v zadnem pripade by se nic nezhorsilo.

0 0
možnosti
Foto

Faktem je, že oproti roku 2001 v roce 2011 počet lidí, kteří i tak svobodně uvedli, že se cítí být moravské národnosti naopak vzrostl (viz. odkaz na zdroj ČSÚ v článku).

Ale o tom článek není. Je to o tom, že více než 2 miliony lidí, ač mohli, neuvedli žádnou jejich národnost, a to oproti tomu, že dříve se takto v drtivé většině prokazatelně jednalo o lidi uvádějící národnost českou.

0 0
možnosti

To, co popisujete, není oikofobie. Že někdo nevnímá intenzivně svou národní identitu není nic o oikofobii. Oikofobie je podle autora tohoto pojmu nenávist k vlastní kultuře a to nemá souvislost s tím, jestli se někdo hlásí nebo nehlásí k subjektivní kategorii "národ". Oikofobie je daleko více patrná z neustálé masáže o tom, jak je Západ zkažený, špatný a jak může za všechno zlo světa. Třeba za to, že Putin ohrožuje svoje okolí, nebo za islámský terorismus...

2 1
možnosti

J38a39n 41B43u51r17d25a

11. 1. 2017 12:34

Jak se vychovává člověk k oikofobii, ztrátě hrdosti na vlastní zemi atp.? Nebyl by nějaký nedávný příklad?

1 4
možnosti

J94a22n 22B20u66r89d81a

11. 1. 2017 23:26

Ehm, ehm, ten příklad.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS