Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vědci proti strachu a lhostejnosti???

Tuto čistě elitářskou petici a výzvu (nikdo jiný, než údajně vědci, ji zatím nemůže podepsat) napsali a podepsali vědci, akademici, studenti vědeckých oborů – coby lidé se schopností kritického myšlení. Jsem zděšen!

Ve Zprávách z dnešního dne jsem si přetl nejnovější Petici Výzva vědců s názvem „Vědci proti strachu a lhostejnosti“ jejíž autorství směřuje k Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Takovou snůšku demagogických nesmyslů naprosto odtržených od skutečné reality bych čekal možná od nějakých druhořadých politiků nebo herců, ale v žádném případě ne od naší akademické a vědecké obce!

Není zde ani slovo o skutečných příčinách a pravdivém stavu naší společnosti a současné imigrantské krize ohrožujícím naše bezpečí a existenci, není zde ani zmínka o možnostech dalšího vývoje na základě faktů a čísel, ani slovo o jakýchkoli možnostech jejího reálného řešení (což bych od vědců očekával především). Není zde (jak bych očekával) žádná výzva k odpovědnosti politiků za urychlené nalezení reálného řešení této krize. Namísto toho se tady na svět vyklubala jen snůška bezobsažných a čistě emotivních jakýchsi apelů všem a nikomu, které jsou zcela kontraproduktivní a s "vysokou pravděpodobností hraničící s jistotou" se musí zcela minout jakýmkoli zamýšleným účinkem.

Podle mě stručně řečeno – Taková výzva může za současného stavu věci lidi jen strašlivě naštvat! Vrcholem všeho pak je, že tuto petici mohou zatím podepisovat jen vybraní zřejmě „vysoce morálně nadřazení“ jedinci – tj. údajní „vědci“ (tak si tady říkám - a co herci a umělci a další, určitě by se někteří k tomu taky rádi připojili).

Ale dost na úvod a pojďme k věci samotné. Následně uvádím úplné citace této předmětné "Výzvy vědců" (kurzívou) a hned za nimi (vždy s podtržením) mé vlastní vyjádření k danému obsahu a textu (omlouvám se za délku blogu, ale jinak to prostě nejde):

"Vědci proti strachu a lhostejnosti"

„Jsme vědci a vědkyně, akademici a akademičky, výzkumní pracovníci, studenti a studentky vědeckých oborů, lidé, jejichž základní schopností i hodnotou by mělo být kritické myšlení, schopnost nazírat problémy nezaujatě, pracovat s informacemi, rozeznat fakta od hypotéz a nedopouštět se manipulací.“

Správně je v této jakési „preambuli“ této výzvy uvedeno pouze to, že uvedené schopnosti by tito její tvůrci a signatáři "měli mít", protože jinak celý ostatní obsah daného textu "Výzvy vědců" svědčí o naprostém opaku - práce s fakty žádná, manipulace obrovská.

Jsme znepokojeni prudkým nárůstem xenofobních nálad ve společnosti a aktivitou extremistických skupin, které nemají dostatečnou protiváhu. Radikalizace společnosti skrze strach je podle nás jedno z největších nebezpečí, které nám v souvislosti s imigrační krizí hrozí. Toto téma musí být předmětem diskuze, ta však musí být vedena s chladnou hlavou a na základě faktů.“

Kde jsou ta údajná fakta, vážení páni „vědci“? O jakém nárůstu xenofobních nálad zde hovoříte? Co je skutečným nebezpečím a příčinou toho, že jsme proti bezbřehému přílivu a přijímání tzv. „utečenců“ (ve skutečnosti převážně ekonomických imigrantů)? Jsou snad „extrémisty a xenofoby“ rodiče mající strach o své děti, jejich bezpečí a budoucnost? Jakákoli případná radikalizace společnosti je až druhotným následkem úpně jiných příčin, o kterých však nepíšete ani slovo!

„Cílem této výzvy není zlehčovat skutečná rizika plynoucí z imigrace. Cílem této výzvy není agitovat za konkrétní kroky ve vztahu k uprchlíkům. Cílem této výzvy je důrazně se vymezit proti tomu, jakým způsobem je v naší zemi rozdmýchávána a všeobecně tolerována etnická a náboženská nesnášenlivost - dopřáváním sluchu extremistickým hnutím, šířením překroucených i zcela lživých zpráv, které posilují paniku, jež ve výsledku vede k dehumanizaci lidí v nouzi, diskriminaci i k násilí z nenávisti. Vadí nám, že politici a média, místo toho aby prokázali charakter a zodpovědnost, často mlčí a dávají tak šíření strachu a nenávisti prostor, a mnohdy se ho dokonce aktivně účastní v honbě za sledovaností či popularitou.“

Cílem takové výzvy ve skutečnosti není nic jiného, než pokrytectví jejich tvůrců a signatářů, kteří se jen chtějí sami veřejně zviditelnit a kteří mluví o jakýchsi tajemných údajných „extrémistických hnutích“ a „rozmýchávání nesnášenlivosti, panice a dehumanizaci“. To je lež. Ve skutečnosti jsme velmi otevřenou a uznalou společností, která vždy pomáhala potřebným (ano, to je to podstatné slovo), vždy bude pomáhat a i dnes pomáhá. Ale všechno má své meze. Odmítáme tady dnes být doslova „za blbce“ a trpně přihlížet tomu, jak se vynakládají naše miliardy na v zásadě sobecké cíle ekonomických imigrantů, aniž by nám kdokoli jakkoli vysvětlil - proč se tak má stát a děje, kdy to skončí a jakým způsobem. Nejde tady totiž o nic menšího, než o naše děti, o jejich budoucnost a o zachování toho, co pro nás vytvořili naši předkové.

„My, zde podepsaní vědci a vědkyně, pracovníci akademických a výzkumných institucí, jsme velmi znepokojeni prudkým nárůstem xenofobie ve společnosti. Mnozí politici i média užívají rétoriku strachu z cizinců a lhostejnosti k jejich utrpení, dříve považovanou za extrémní a nepřijatelnou. O imigrantech, lidských bytostech, se píše, jako by šlo o škodnou zvěř či parazity valící se do naší vlasti, aby vysávali sociální systém nebo rovnou vraždili a znásilňovali. Cizinci žijící v Evropě jsou vykreslováni jako pátá kolona, podvodníci a zločinci. Muslimové jsou házeni do jednoho pytle s teroristy, bez ohledu na jejich skutečné názory či nepřebernou rozmanitost náboženských směrů, které vyznávají. Dennodenně se z našeho údajně holubičího národa ozývají hlasy přející té či oné skupině cizinců smrt. Nic z toho neodpovídá realitě a neodráží ani tak skutečnou migrační krizi, jako nemoc naší vlastní společnosti, která ztrácí lidskost a zdravý rozum.“

Tady „vědci“ naopak zcela pomíjejí již existující realitu v celé řadě zemí EU. Nárůst zločinnosti a sociálních výdajů v souvislosti s imigranty jsou epirická fakta, která nelze pominout. Největší nemocí současných západních demokracií je pak odklon od pravdivého informování lidí a naopak obrovská neodpovědnost až ignorace politiků, kterých samotných se současná imigrantská krize příliš nedotýká.

„Proto žádáme politiky, aby nezneužívali cizí neštěstí k hromadění levných politických bodů. Jednejte jako odvážní státníci, nikoli jako malicherní obchodníci s mocí! Vyzýváme vás, abyste ve věci přijímání uprchlíků zohledňovali skutečné potřeby a možnosti, ne vrtkavé nálady veřejného mínění. Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení. Ti skutečně potřební musí být přijímáni a integrováni na základě individuálního a spravedlivého výběrového procesu, aniž by je předem diskvalifikovala jejich etnická či náboženská identita.“

Správná výzva politikům v dané situaci by měla směřovat k tomu, aby urychleně zabránili další eskalaci nelegální imigrace do zemí EU a hledali a nalezli způsob vyřešní současného stavu bez ohrožení stávajících obyvatel EU. Měla by směřovat k tomu, aby byly nalezeny nástroje zabraňující tomu, aby na současné imigrantské krizi kdokoli parazitoval a byly tak doslova promrhány miliardy Euro, a to na úkor potřeb stávajících obyvatel EU. I školákovi se znalostí základní matematiky přitom musí být jasné, že je naprostým nesmyslem požadovat, aby Evropa poskytla útočiště všem a každému, kdo o to požádá. To je něco naprosto nereálného a přímo zničujícího! Kromě toho tato výzva požadující jen bezpečí pro cizince, zcela pomíjí potřebu našeho vlastního bezpečí, když naši vlastní lidé jsou ze strany imigrantů již dnes vystavováni výhrůžkám podřezání. A nakonec - k integraci žádného imigranta nelze nutit, musí se chtít začlenit do naší společnosti především on sám.

„Apelujeme na média, aby si uvědomila svou nesmírnou moc nad názory společnosti. Informujte pravdivě a s chladnou hlavou, nešiřte vykonstruované senzace a paniku. Svoboda slova patří k tomu nejcennějšímu, co máme. Užívejte ji zodpovědně a citlivě. Historie učí, že strach plodí nesvobodu. Svoboda slova, zneužitá ke lži a očerňování nevinných, zabíjí sebe samu.“

S tímto jediným lze podle mě do jisté míry souhlasit. Ovšem s tím, že ve skutečnosti je to naopak, než tady mají „vědci“ na mysli. Média lidem neříkají skutečnou pravdu, která je už tak znepokojivá, že se to mnohdy prostě vůbec ani neodvažují.

„Především ale prosíme veřejnost, každého jednoho z vás, tedy nás, o opatrnost v soudech a kritický pohled na svět! Své názory musíme stále znovu konfrontovat s fakty, s vlastním svědomím i obyčejným selským rozumem. Jen tak nepodlehneme primitivním pudům a zůstaneme důstojnými bytostmi obdařenými svobodnou vůlí. Nenechme se manipulovat podvodníky, kteří do nás zasévají falešné důvody ke strachu a sklízejí jeho plody jen k vlastnímu užitku, ať jsou jím hlasy ve volbách či sledovanost médií. Nevěřme každé senzaci. Pamatujme, že čím více je zpráva šokující či děsivá, tím dále bývá od pravdy. Ověřujme si informace, které utvářejí naše názory – mnohdy stačí několik kliknutí na internetu, abychom odhalili lži, tvářící se jako spolehlivé zpravodajství. Neodvracejme se od cizího neštěstí! Je naivní a nebezpečné myslet si, že se můžeme uzavřít před světem a ignorovat jeho problémy. Naopak, čím aktivněji pomůžeme s jejich řešením, tím méně na nás v budoucnu dopadnou. Zajímejme se o dění ve světě, snažme se porozumět skutečným příčinám zla a hledejme způsoby, jak mu společně čelit.“

"Podepsat (vědci)"

Jedná se o obecný apel na veřejnost plný frází a nakonec účelové téměř citové vydírání. Od cizího neštěstí se určitě neodvracíme. Nikdy jsme tak nedělali a není to v našich povahách. Ale nehodláme jako ovce sami sebe uvrhnout do podobného neštěstí, před jakým máme ostatní zachraňovat. Nemáme nekonečné zdroje ani možnosti a pokud je vyčerpáme, nepomůžeme tím nakonec vůbec nikomu.

Řeknu to asi tak - Toto není žádná výzva vědců, která by měla být podložená skutečnými fakty a obsahovat správná východiska a směry řešení. Já nejsem vědec a kdybych jím byl, nikdy bych takovou slátaninu nepodepsal a styděl bych se za své teoretické kolegy, kteří by tak za současné situace učinili.

Autor: Luděk Mazurek | pondělí 17.8.2015 19:48 | karma článku: 40,35 | přečteno: 2719x
  • Další články autora

Luděk Mazurek

Můžeme být na našeho nového prezidenta hrdí a pyšní?

Přímá volba prezidenta se více či méně dotýká úplně každého z nás. Vypadá to v této souvislosti v poslední době tak, že jsme zemí se spoustou lidí plných nespokojenosti, lidí se smíšenými pocity studu, odporu, zloby i nenávisti.

26.1.2023 v 11:38 | Karma: 7,69 | Přečteno: 101x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Veřejná novinářská štvanice, kriminalizace a ostouzení lidí jako v komunismu 50. let!

Právo demonstrovat a vyjadřovat veřejně své názory patří neoddělitelně k demokracii. Avšak kriminalizování a veřejné ostouzení demonstrujících lidí s otevřenou výzvou k jejich zavírání - to patří do fašismu a komunismu!

28.9.2022 v 20:33 | Karma: 44,28 | Přečteno: 2465x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Ústava a Listina základních lidských práv a svobod je u nás pro vybrané lidi cárem papíru

Pokud by mně někdo před 30 lety řekl, že se k nám beztrestně vrátí bezpráví a praktiky komunismu 50. let minulého století a že pro vybrané nadřazené lidi se stane naše Ústava a Listina pouhým cárem papíru, tak bych tomu nevěřil.

5.4.2022 v 11:05 | Karma: 40,17 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Kde byla BIS před 7 lety?!

Podle slov premiéra Babiše naše BIS odvedla vynikající práci, když dnes po 7 letech odhalila děsivou pravdu - výbuchy muničních skladů ve Vrběticích mají na svědomí ruští agenti a jde tedy o akt mezinárodního terorismu a války!

18.4.2021 v 9:23 | Karma: 39,55 | Přečteno: 1651x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Blokování účtů na veřejných serverech a cenzura.

Dne 16.12.2020 jsem na svém zdejším blogu napsal článek s názvem "Jsme znovu před rokem 1989? Kde je svoboda a demokracie, po které jsme tehdy volali?", ve kterém jsem popisoval současnou tvrdou cenzuru na Novinkách.cz.

17.1.2021 v 9:52 | Karma: 39,62 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2295x
Zajímám se o dění ve společnosti a mnohé věci mně připadají absurdní a nehodné 21. století. Nemám rád lživé zpravodajství a komentáře, politickou korektnost a pokrytectví a rád otevřeně nazývám věci pravými jmény.

Píšu jen tehdy, pokud mě něco skutečně "nadzvedne".

Seznam rubrik