Donald Trump´s „America First“

Dnes zhruba v 18.00 hodin našeho času složil nový americký prezident Donald Trump svůj slavnostní slib a nastoupil do funkce. Jde o jednu z nejzásadnějších změn na americké i celosvětové politické scéně.

Už jen tento fakt, že k nějaké změně konečně dochází, je podle mě nesmírně pozitivní!

Naprosto souhlasím s komentářem Hynka Kmoníčka, budoucího našeho velvyslance v USA, který se v tomto duchu také vyjádřil pro Studio Seznam a v této souvislosti zde mimo jiné glosoval novináři často opakovanou údajnou Trumpovu „nevyzpytatelnost“. Řekl zhruba toto:

 „Trump něco oznámí a všichni začnou tvrdit, že on to stejně neudělá, protože je nevyzpytatelný. Pak tu stejnou věc Trump oznámí a potvrdí znovu a všichni začnou tvrdit, že on to neudělá, protože je to nemožné. Následně Trump skutečně udělá to, o čem opakovaně mluvil a co tvrdil, načež všichni o něm začnou  tvrdit, že je nevyzpytatelný. Ale to není problém Trumpa!“

Vyslechl jsem si pak tedy také v přímém přenosu Trumpův krátký (v tomto výše uvedeném duchu samozřejmě naprosto „nevyzpytatelný“!) inaugurační projev, jehož hlavní motiv (opět zcela nevyzpytatelný, přestože je již zhruba 1 rok stále stejný) by se dal označit slovy „America First“ (Amerika je to hlavní a na prvním místě), která v něm výslovně několikrát znovu zopakoval!

A  v tomto duchu v něm nový prezident USA Trump mimo jiné také výslovně zdůraznil (volně citováno), že otevření srdce k loajalitě k vlastní zemi (mínil tím samozřejmě USA, ale platí to vždy a všude jinde úplně stejně) a k vlastenectví je jedinou cestou k prosperitě a k tomu, co je v tom největším zájmu každého z nás a že každý kdekoli na světě má především své vlastní zájmy a USA jim mohou být jen příkladem hodným k následování! Proto chce ukončit dosavadní bezcílné utrácení bilionů dolarů všude ve světě, aniž by to bylo v zájmů samotných Američanů.

Pokud pak jde o politiky, kteří jen mluví a nekonají, podle Trumpa čas jejich prázdných řečí skončil (zjevná narážka na 8 let trvající období prezidenta Obamy) a je třeba namísto toho začít konat. Závěrem pak Trump zdůraznil, že chce, aby USA opět byly hrdou, bohatou a bezpečnou zemí. Zemí s nejvyspělejší technologií, zemí dobývající a odkrývající tajemství vesmírů.

 

Někteří se budou nad tímto projevem možná ušklíbat, kritizovat ho a tvrdit, že byl určen americkým voličům a že Trump vlastně neřekl nic jiného, než plané sliby a jen to, co každý chtěl slyšet a za co si stejně „nic nekoupí“. Podle mě však v tomto projevu bylo naopak obsaženo hodně.

Pro mě byl tento projev především jasným signálem naděje, že se do světové politiky vrací duch zdravého rozumu a končí pokrytectví a lži politické korektnosti. Že ten, kdo chce něco dokázat a mít se líp, se bude muset o to především sám přičinit! Že USA postupně opustí falešný vývoz demokracie pomocí násilí a vměšování do záležitostí cizích zemí. Že se USA postupně opět stanou pouhým vzorem a nikoli diktátorem ostatním lidem na celém světě.  Že dosavadní světoví politici zajímající se jen a pouze o udržení jejich postavení a moci budou muset odejít. Že rakovina neomarxismu zaplavujícího země Západních demokracií bude překonána. Že opět budeme moci začít obdivovat a vážit si úspěchů vědy a techniky, vzdělanosti, dobývání vesmíru a být hrdí na to, že dokážeme nevídané věci, které nás posunou zase dál.

To vše namísto dosavadních lží politické korektnosti a falešné humanity, která beztak s matematickou jistotou nemůže zabezpečit stejný blahobyt všem lidem na celém světě a která vede jen k všeobecnému úpadku.  

A za tu naději změny patří Donaldu Trumpovi díky! Kéž by se stala realitou!

 

Autor: Luděk Mazurek | pátek 20.1.2017 20:02 | karma článku: 38,50 | přečteno: 1281x